İpucu: 5 defa random ile 1 ile 60 arasında bu sayılar dahil olmak üzere sayı seçilecektir. Tabi biz 60 kadar olan sayılardan ardışık 10 sayıyı kırmızı topumuz olarak alacağız(12-21,1-10, vb.)
Kod
Başlıca Yapılanlar:
- Kırmızı toplarımızın sayısını tutacak bir değişken tanımlıyoruz.
- rast_sayi adında 1'den 60'a kadar olan sayılardan rastgele bir değer seçmesi için random değişken tanımlıyoruz.
- Torbanın içerisinden 5 kez top seçileceği için 5 kez dönen bir for döngüsü tanımlıyoruz.
- Her bir adımda 1'den 60'a kadar rastgele bir sayı seçilip top değişkenine atılıyor. Kırmızı toplar için belirlediğim 1 ile 10 arasındaki aralıkta olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer ki istenilen aralıkta ise kırmızı topların sayısı 1 artıyor.
- Sonucumu da kırmızı topların sayısını tutan değişkeni 5' e bölerek olasılığımı hesaplıyorum ve console üzerine yazdırıyorum.
NOT: Olasılık hesabı olduğu için kodlar her çalıştırıldığında farklı sonuçlar gelecektir.
İpucu:
Olasılık hesaplarında sonuç 0 ile 1 arasında olduğundan ondalıklı değerler çıkmaktadır. Fakat bizim değerleri tuttuğumuz değişkenler tam sayı türündeki integer değerlerdir. Double ya da ondalık değer yazacak bir değişken türü kullanmadan olasılık hesabımda virgülden sonraki kaç değeri görmek istiyorsam nokta koyup bir o kadar da sıfır koymalıyız.
Sen topların kırmızı gelme olasılığı kaçtır diye sormuşsun bunun cevabı 1/7776'dır. Senin hesaplattığın şey ise gelen topların kırmızı olma oranıdır.
YanıtlaSilikiside aynı şey değilmi
Sil