Kod yazdığımız zamanlarda bazı işlemleri defalarca kullanabiliriz. Bu işlemlerin kodlarını defalarca kullanmak kod kalabalığına ve programın çalışmasında kasmalara neden olabilir. Bu gibi durumları önlemek için metotların kullanılması daha faydalı olacaktır.
Karşımıza bize bir değer döndüren metotlarla herhangi bir değer döndürmeyip sadece kendisinden istenilen olayları yerine getiren metotlar vardır. Bunu aşağıdaki örneğimizde net bir şekilde göreceksiniz.
Öncelikle aşağıda belirtilen şekilde formumuzu tasarlayalım.
Sonuç textboxının sadece değeri göstermesini sağlamak için sonuç textboxının Properties penceresinden ReadOnly özelliğini True yapıyoruz.
Toplam sembolü ile yapılan işlemi islem adını verdiğimiz methotla yaptırıyoruz. Sayısal bir işlem olduğu için işlemimi sayısal türden yani int olarak tanımlıyorum. Metotun bize döndüreceği değeri de return ile belirtiyoruz. Dışarıdan metot içindeki işleme katacağım değeri ve veri türünü metot isminin yanına parantez içinde belirtiyoruz.
islem metodu öncelikle sayısal türde sonuc değişkeni oluşturmaktadır. ardından for döngüsü ile 1'den başlayıp bitiş değerine eşit olana kadar toplam sembolünde her bir değer için istenen işlemi yapıyor bunları sonuc değişkenine ekliyoruz. İşlem tamamlandığında da metot bize bitis değerini döndürmektedir.
Metotların her zaman bir değer döndüren işlemlerde kullanılması şart değildir. Bunun için işlemin bize nasıl bir değer döndüreceğini bilmediğimiz için yazdir metodumuzu void türünde tanımlıyoruz. Diğer metottan farklı olarak return değerini de kullanmıyoruz.
Hazırladığımız metotların kullanım şeklini static, public, private ile belirliyoruz. Bunlar hakkında bilgi verecek olursak;
Static: Dışarıdan herhangi bir nesneyi kullanmadan sadece static olarak belirlenen o metot içindeki belirlenen değişkenleri katarak işlemini tamamlayan yerel metotlardır. Bu tür metotların yazımı sırasında form üzerine eklediğimiz textbox, label gibi nesneleri işleme katan bir kod yazamayız. Her şey değişkenler üzerine kuruludur. Metodun kullanımı aşamasında dışarıdan alacağı değeri, metot ismini verirken parantez içinde belirtiriz. Static türü kısaca bir olayın çıkardığımız algoritmasına benzetebiliriz. Adım adım yapacağımız işlemleri belirtiriz. Static türdeki metotları yalnızca hazırladığımız projedeki kod yazdığımız formun kod sayfasında kullanabiliriz.
Public: Hazırladığımız metodu kod sayfasında başka bir blok üzerinde ya da başka bir projede kullanabilmek için kullanılan bir türdür.
Private: Public'in aksine sadece geçerli olan kod sayfasında kullanılmak üzere hazırlanmış metotlar için kullanılır. Buna form üzerinde kullandığımız bir çok nesnenin özelliklerine olay yazmak için kullandığımız kod bloklarını örnek verebiliriz. Butonun click olayı gibi.
Metodun Kullanımı
Metotların en anlaşılır kullanılır şekli yazdır metodunun içinde kullandığımız islem metodunun kullanım şekli gibidir. Dikkat edilmesi gereken önemli şeyler;
- Metot dışarıdan bir değil de birden fazla değer alabilir. Bu sayıya dikkat edilip eksik yazılmamalıdır.
- Metot dışarıdan bir değil de birden fazla değer alınıyorsa metodun yazım aşamasındaki yazdığımız sıraya dikkat etmeliyiz.
Yukarıdaki kodda belirtildiği üzere textbox içine yazdığımız bitiş değerini sayısal olarak tanımladığımız sayi değişkeninde kullanmak üzere sayısal veri türüne çeviriyoruz.
Girilen bitiş değeri 1'den büyükse ve boş değilse çağırdığımız metot çalışmaktadır. Biz bu projede iç içe bir metot kullandık. yazdır metodunun dışarıdan sayısal bir değer alacağını belirtmiştik.Bunun için dışarıdan sayısal bir sonuç değeri döndüren islem metodunu kullanıyoruz. islem metodu da toplam sembolünün dışarıdan aldığı değere göre sonuç döndürüyordu. Bu bitiş değerimizi de sayi değişkenine atadığımız için bunu kullanıyoruz. Sonuç olarak da yazdir işleminin sonuç textboxına değeri yazdırıyoruz.
Kodun Tamamı