Visual Basic üzerinde işlem yapmak için öncelikle Geliştirici menüsünün açık olması gerekmektedir. Burada yer alan Visual Basic komutuna tıklayarak kod yazacağımız pencere açılır.
1. Project
Bu araç bölmesinde Microsoft Excel Object, Forms, Modules gibi bölümler vardır. Microsoft Excel Object bölümünde Excel çalışma sayfasında yer alan sayfa sekmelerinin adları yer almaktadır. Buradaki sayfaları açıp var olan sayfalar üzerine çeşitli kodlar ekleyebiliriz. Mesela Sayfa1’in başlangıç olayına istediğimiz bir olayı atama işlemini buradan yapabiliriz.
Forms bölümünde de oluşturmuş olduğumuz UserForm’ları görebiliriz. Modules kısmında da oluĢturduğumuz makroların yer aldığı bir sekme açılır ve üzerlerinde istersek değişiklik yapabiliriz.
2. Properties
Bu bölme form ve form üzerine eklediğimiz nesnelerin ayarlarını değiştirebilmemize olanak sağlar.
3. Kod Yazma Alanı
Kullanacağımız kodları bu kod yazma alanına yazarız. Kodlarını yazacağımız alanlar aşağıdaki gibidir.
Ayrıca General bölmesinden kod yazacağımız alanı belirleriz. Mesela TextBox1, Label2 gibi. Seçtiğimiz nesneye olay atamak Uygulama kısmında yer alan sekmeden kullanacağımız olayı belirleriz. Mesela Click, Active olayları gibi.
FORM TASARLAMA İŞLEMLERİ
Excel’de form tasarlamak için öncelikle Geliştirici menüsünden Visual Basic komutuna tıklıyoruz. Karşımıza gelen kod penceresinde en üstte menü çubuğunun altında bulunan komutlardan UserForm seçeneğine tıklanır.
Toolbox Penceresi
İçerisinde UserForm üzerine ekleyebileceğimiz ve çeşitli işlemleri yapabileceğimiz komutları barındıran bir penceredir. İçerisinde TextBox, ComboBox, Label gibi nesneler vardır.
Kayıt Ekleme Formunu Oluşturma
Kayıt ekleme formu açıldığında bizi fakülte numarası, adı, soyadı, fakülte, bölüm, cinsiyet adında altı bölüm karşılayacak. Bunun için aşağıdaki gibi bir arayüz hazırlıyoruz.
Bu form için “bos” adlı bir sayfa oluşturup bu sayfaya, fakültelere eklenecek her bir değerin otomatik olarak satır atlaması için satır değerini alacağı değeri girdik. Bu değer sıfırdan başlamakta ve her bir fakülte için ayrıdır.
Ayrıca kodlarla ComboBoxların yani açılır kutuların RowSource özelliğini kullanarak bazı işlemler yaptık. İlk önce Fakülteler kısmındaki açılır kutunun “bos” adlı sayfadan fakülte isimlerini alması için Properties penceresinde yer alan RowSource özelliğine hücrenin adresini yani “bos!$B$2:$B$5”’i yazdık. Kişi seçilen fakülteye göre bölümünü seçip cinsiyetini de yazdıktan sonra ekle diyerek kayıt ekleme işlemi tamamlanır.
Bölümler kısmında verilerin alınması seçilen fakülteye bağlı olduğu için fakültelerin açılır kutusunun change özelliğine aşağıdaki kodları yazdık.
Ekle butonuna da kayıtların belirlenen sayfalara aktarılması için aşağıdaki kodsal işlemleri yaptırdık.
Öncelikle kayıt sırasında boş değer girilmemesi için veri kontrolü yapılmakta. Eğer boş değer varsa “Lütfen Boş Değer Girmeyiniz” şeklinde mesaj vermekte.
Daha sonra hangi fakülte seçildiyse ona göre bir koşul oluşturuyor. Yani orada yazan fakülteye göre sayfa yönlendirmesi yapılmakta.
Öncelikle her yeni eklenen kayıtın bir sonraki satırdan başlaması için “bos” adlı sayfada bir hücre belirledik. Bunu kayitno adlı bir değişkene atadık. Bunun yanında aynı şekilde sıra sayısını “bos” adlı sayfadan alması için buradaki bir hücreyi 1’den başlattık.
Kayıt için alınan bilgileri, hangi fakülte seçili ise o fakülte adının olduğu sayfaya aktartıyoruz.
“bos” adlı sayfada bir sonraki kayıt için satır ve sıra numaralarının alındığı hücrelerdeki değerler birer arttırılıyor.
İşlemin başında kapatılan sayfa numarasını daha sonra yeniden kapatıyoruz.
En son olarak da verileri girdiğimiz alanlar temizlenmektedir.
NOT: Butonun içine diğer fakülteler için de koşul oluşturuldu. Aynı kodlar kullanıldı ve sadece sayfa adları değişti.
Merhaba Bu konuya benzer bir konuyla alakalı biraz yardıma ihtiyacım var. yardımcı olabilir misiniz?
YanıtlaSil